HYVINVOINTIA ETÄTYÖHÖN JA KOTITOIMISTOLLE

annamaijavesa-etatyo-hyvinvointi

Etätyöskentely senkun jatkuu ja osaa meistä kotoilu sekä sosiaalisten kontaktin vähäisyys alkaa jo puuduttaa tai ehkä jopa ahdistaa. Onneksi mennään vauhdilla jo kevättä kohden ja valon määrä lisääntyy koko ajan. Tällaiselle kaltaiselleni introvertille tämä etätyöskentely sopii vallan mainiosti, kunhan saan välillä vaihtaa työskentelytilaa tai ympäristöä. Näin kahden kodin välillä se on helppo – saan nauttia sekä kaupunkimiljööstä kuin pohjoisen rauhallisuudesta, oman fiiliksen mukaan.

Hiukan ehkä sisustusarkkitehtuurin ja hyvinvoinnin näkökulmasta keräsin sulle tähän alle omia vinkkejäni, joista toivon olevan sulle apua etätyöskentelyn parissa tai ainakin piristävän sun päivää. Koitetaan vielä jaksaa tätä erikoista aikaa ja nähdä arjessa niitä valoisia ja ihania asioita.

Kirkasvalolampun alla

Mun aamu alkaa aina kirkasvalolampun alla – siellä monesti juon aamuteeni samalla, kun halailen hyvää huomenta meidän koirille. Valaisin sijaitsee siksi kivasti sohvan vieressä, että voin aloittaa aamuni siellä rauhassa ja lempeästi. 

Moni varmasti jo tietääkin tämän valaistuksen hyödyt, mutta kerrataan ne vielä lyhyesti. Kirkasvalolampun valomäärä on vähintään 2500 luksia – useissa valaisimissa jopa 10 000 luksia. Kirkasvalon tarkoitus on toimia kehon herättäjänä – samaan tapaan kuin luonnonvalon, jota näin pimeään vuodenaikaan on suhteellisen vähän. Suurimman hyödyn kirkasvalolampusta saa aamuisin, kello 6-10 välillä. Tärkeintä on kuitenkin, ettet käytä valaisinta enää kello 18 jälkeen, koska kirkasvalo saattaa häiritä melatoniinin tuotantoa ja vaikeuttaa unensaantia. Kirkasvalolampun säännöllinen käyttö ehkäisee pimeän ajan kielteisiä vaikutuksia uneen ja mielenterveyteen.

Itselläni on käytössä Innoluxin Valovoima- lattiavalaisin (2500-10 000 luksia), jonka on suunnitellut Harri Koskinen. Parasta tässä valaisimessa yksinkertaisen muotoilun lisäksi on se, että valaisinta voi käyttää myös normaalina lattiavalaisimena tai kirkasvalolaitteena. Kirkasvalolampuista löytyy paljon kivoja pienempiä malleja, jotka voi kätevästi sijoittaa esimerkiksi työpöydälle.

Luova ja innostava työtila

Päästä luonnonvalo sisälle – avaa kaihtimet ja verhot, ja mikäli mahdollista sijoita työpisteesi ikkunan viereen. Tee tilasta omanlainen – tuo pöydälle sun tärkeimmät työvälineet ja lempi muistiinpanovälineet. Nykyään kauppojen valikoimissa on ihania ekologisia ja myrkyttömiä tuoksukynttilöitä, joiden tuoksu ja liekki rauhoittavat ihanasti mieltä ja poistavat stressiä.  

Mulla on tapana kiinnittää erilaisia kortteja, julisteita ja voimalauseita pitkin työtilani seinää. Koen jotenkin niiden kautta saavani hyvää energiaa tilaan ja erilaiset ajatukset elämästä ovat koko ajan mun katseen alla ja muistuttamassa mua työpäivän aikana. 

Etätyöskentelyssä kodin merkitys korostuu, koska tiloissa oleskellaan päivän aikana enemmän – kevät on usein sisustusalalla inspiroivaa aikaa ja moni innostuu suunnittelemaan kotia ja työtilaa uuteen, luovaan, ja inspiroivaan asuun. Tärkeintä on, että teet työtilasta itsellesi sopivan ja viihtyisän.

Työpisteen ergonomia

Toiset etätyöskentelevät ruokapöydän ääressä, toiset sohvalla ja nopeimmat ovat jo hankkineet korkeussäädettävän työpöydän myös kotitoimistolle. Osa istuu jumppapallolla tai satulatuolilla ja osa tasapainoilee tasapainolaudan päällä. Moni meistä valitsee työskentelyasennon ja tilan ehkä fiilispohjalta ja vaihtelee näitä työskentelyasentoja päivän aikana – mikä onkin hyvä asia. Asentoja muuttamalla ja vaihtelemalla mieli pysyy virkeänä työpäivän aikana ja eikä keho joudu liian stabiiliin asentoon pitkiksi ajoiksi.

annamaijavesa-etatyo-hyvinvointi

Pidä kiinni ilosta

Mikä innostaa sua? Mistä saat hyvää energiaa ja iloa päivään? Tee mini jooga, pyöritä hulavannetta tai nappaa yksi pala tummaa suklaata. Laita lempikappaleesi soimaan ja tanssi pelkästä ilosta ja innosta. Kuuntele työpäivän aikana kehoasi ja mieltäsi –  ja tee juuri niitä pieniä juttuja, jotka lisäävät sun hyvinvointia ja tuovat hyvää mieltä.

Muista tehdä myös illalla kivoja asioita, koska hyvä mieli on unen kannalta tärkeää. Näin stressaavat asiat tai mieltä kuormittavat asiat eivät niin helposti häiritse yöunta. 

Ja jätä ne älylaitteet ja niiden siniset valot ajoissa pois sun iltarutiineista, koska ne häiritsevät väsymyksen välittäjäaineena toimivan adenosiinin tuotantoa sekä vaikuttavat melatoniinin muodostukseen. 

Energiaa vihreästä

Kotoilussa ja etätöissä parasta on se, että voit nauttia sun lempiteetä sun omasta lempimukista ja vielä ehkä lempipaikallasi. Tiesitkö, että vihreässä teessä on paljon antioksidantteja, jotka muun muassa hidastavat ikääntymistä. Myös vihreän teen flavonoidit suojaavat haitallisilta solumuutoksilta. Vihreä tee laskee verenpainetta, kohonnutta kolesterolia sekä lisää aineenvaihduntaa, joka auttaa myös painonhallinnassa. 

Värien merkitystä ja vaikutusta ei voi myöskään turhaan korostaa – näin kevään lähestyessä, vaikka tulppaanit piristävät kivasti työtilaa.  Värit, jotka ympäröivät meitä – vaikuttavat meihin sekä käytökseemme ja tunteisiimme. Eri värit vaikuttavat meihin eri tavoin ja jokainen kokee ja aistii värit yksilöllisesti. Tiesitkö että vihreä on tasapainon väri, joka rauhoittaa kehoa ja mieltä sekä vaikuttaa ajattelun harmoniaan lisäämällä myös meidän luovuutta. Väreillä on suuri merkitys ja ne usein ohjaavat meitä enemmän kuin uskommekaan.

Pidä aina siis jotain vihreää lähelläsi – esimerkiksi huonekasveja, joiden luonnon tuoksu ja visuaalisuus auttavat keskittymistä ja edesauttavat hyvinvointia.

Ota itsellesi aikaa olla yksin

Erilaiset etätapaamiset ja videopalavereista toiseen hyppäämiset saattavat uuvuttaa ja kuormittaa sinua. Tai stressata esimerkiksi jos nettiyhteys on huono – niin kuin minulla oli tällä viikolla. Arjen vaatimukset kaappaavat hetkessä mukaansa ja suorittajan moodi saattaa hetkellisesti jäädä päälle.

Muista siis varata kalenterista “omaa aikaa” – ja suunnittele ja tauota työpäivääsi niin, että pääset ulos kävelylle päiväaikaan. Varmasti tiedät, että tästä valoisasta ajasta tulisi ottaa kaikki hyöty irti ja siksi rytmittää päivää niin, että voit ulkoilla myös hetken luonnonvalossa. Syvähengitykset ja erilaiset venytykset tai vaikka puiden halaaminen rentouttaa kehoa ja antaa sinulle uutta energiaa jatkaa työpäivääsi. Sulje siis hetkeksi kännykkä, unohda suorittaminen ja tee jotain mistä nautit.

Oma aika voi olla myös itsensä hemmottelua – hieronta, akupunktio tai energiahoito kesken työpäivän piristää mieltä ja katkaisee työpäivän mukavasti. Toisille yksinolo on perustarve niin kuin uni ja ruoka. Tunnistan tuosta hyvin itseni – kaipaan yksinoloa säännöllisesti ja tunnen oloni pahantuuliseksi, jos en saa riittävästi omaa aikaa. Yksinolo ei ole millään tavalla itsekästä vaan enemmänkin huolehtimalla itsestään, pystyy antamaan toisillekin enemmän.

Pomodoro menetelmä

Miten hallita kaaosta päässä? Tai rauhoittaa levoton mieli ennen nukkumaan menoa? Pomodoro menetelmä on avain siihen. Jos sinulle ei ole tämä menetelmä vielä tuttu niin suosittelen tutustumaan. Netistä löytyy paljon tietoa tästä menetelmästä, mutta lyhyesti kerrottuna kyse on sykleissä toimisesta.

Valitse tehtävä jonka haluat saada tehdyksi ja aseta ajastin soittamaan 25 minuutin kuluttua. Tehtävään on syytä keskittyä ja kaikki muut häiriötekijät kannattaa poistaa. Keskity nyt intensiivisesti valitsemaasi tehtävään ja työskentele sen parissa tuo 25 minuuttia. Ja jes – sinun ensimmäinen Pomodoro on tehty. 

Pidä tämän jälkeen pieni tauko – juo vihreää teetä tai tee taukojumppaa. Tämän jälkeen toista tuo 25 minuutin työskentely. Kun olet työskennellyt neljä kertaa tämän menetelmän läpi on aika pitää pidempi tauko 20-30 minuuttia. Aivosi kiittävät levosta ja samalla ne omaksuvat keräämääsi tietoa ja lepäävät ennen seuraavaa Pomodoro- settiä. 

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä menetelmää, jos sinulla on tapana siirtää asioita eteenpäin tai et millään meinaa pystyä keskittymään johonkin tehtävään. Itselläni tämä tapa toimii loistavasti esimerkiksi näiden blogitekstien tuottamisessa.

Aurinkoisia pakkaspäiviä sulle!

Annamaija
Jaa postaus
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

One Response

Vastaa

PetraVeikkola-Annamaija-219
Kirjoittaja

Annamaija

Näiltä sivuilta löydät blogini, jossa kerron tarinoita työstä, luonnon hyvinvointivaikutuksista ja empatian merkityksestä.

Kategoriat

Avainsanat

Uusimmat postaukset

Samankaltaiset postaukset