LEMPIPAIKKA- FILOSOFIAN SYNTYMINEN

Reilu kymmenen vuotta sitten tein opinnäytetyötäni Lahden Muotoiluinstituutissa sisustusarkkitehtuuri linjalla. Maaretta Tukiainen oli tuolloin juuri julkaissut kirjansa Luova tila – tulevaisuuden työpaikka (Rakennustieto 2010), jonka arvostelun bongasin lehdestä. Kirja vaikutti niin mielenkiintoiselta, että se piti heti hankkia. Ahmin kaiken kirjassa olevan tiedon yhden viikonlopun aikana. Kirja herätti minussa monia luovia ajatuksia, innostuneisuutta sekä fiiliksen että “olen niin oikealla polulla”. 

Opinnäytetyöni aihe käsitteli työympäristöjä – niiden mahdollisuuksia työhyvinvoinnin lisäämiseen työpaikoilla, luovien tilojen merkitystä työyhteisön hyvinvoinnille, motivaatiolle sekä ideointikyvylle. 

Maaretan kirjoittama kirja on ollut minulle suunnittelijana merkittävä. Lähes jokaisessa suunnitteluprojektissa olen palannut kirjassa oleviin ajatuksiin ja tietoon –  olen oivaltanut joka kerta jotain uutta ja edelleen vaikka kirjan julkaisusta on yli kymmen vuotta aikaa, kohtelen kirjaa kuin suurinta aarrettani. Se sijaitsee lempikirjojeni joukossa – usein pöydällä, helposti saatavissa.

Lempipaikka- filosofia

Tuo “olen niin oikealla polulla” – fiilis vain kasvoi valmistumiseni jälkeen. Eksyin erilaisiin arkkitehti- ja suunnittelutoimistoihin, joissa pääsin suunnittelemaan monien yritysten toimitiloja ja työympäristöjä. Innostus ja flow veivät mennessään ja huomasin pian olevani yrittäjä, joka suunnitteli uudenlaisella twistillä ja osallistavilla menetelmillä erilaisia työympäristöjä.

Jo opinnäytetyöni aikana kehitin lempipaikka- filosofiani, joka on kulkenut mukanani koko suunnittelija aikani ja johon olen perustanut oman suunnittelutyöni. Mielestäni jokaisessa työympäristössä tulee olla lempipaikkoja eli paikkoja, joissa henkilöstö voi rentoutua ja elpyä, koota omia ajatuksiaan työpäivän aikana tai inspiroitua yhdessä muiden kanssa. 

Yrittäjä vuosien myötä työympäristön merkitykselliseksi suunnittelun osaksi nousi myös palautuminen ja elpyminen. Nämä kaksi niin tärkeää asiaa ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Suunnittelussa tuli miettiä millaisissa tiloissa henkilöstö elpyy työpäivän aikana sekä millaiset tilat vaikuttavat positiivisesti henkilöstön palautumiseen. Lempipaikka- filosofiani onkin kehittynyt ja kirkastunut jokaisen suunnitteluprojektin myötä.

Lempipaikat syntyvät aina yhdessä yrityksen henkilöstön kanssa ja heidän toiveidensa pohjalta. Olenkin työurani aikana saanut luoda hyvin erilaisia ja mielenkiintoisia lempipaikkoja yhdessä kollegoiden sekä eri yrityksien henkilöstön kanssa. Vai miltä kuulostaa chili garden, viidakkomainen olohuone tai coachaustila, jossa yhdistyy liike ja lempeys kalustesuunnittelun avulla.

Työympäristöissä nämä lempipaikat ovat monesti suunniteltu myös osaksi yrityksen brändi- identiteettiä – hyödyntäen yrityksen värejä, teemoja tai tuotteita. Tiloista on luotu sellaisia paikkoja, joissa henkilöstön on mukava viettää aikaa yhdessä tai erikseen.

Suunnittelijana minulle on ollut tärkeää, että tilojen suunnitteluun on aina osallistunut yrityksen henkilöstö. Uniikit lempipaikka ideat ovatkin syntyneet yrityksen henkilöstöltä workshopien myötä.

Oletko miettinyt mikä on sinun lempipaikkasi?

Sijaitseeko se luonnossa – ehkä metsän keskellä? Mökkilaiturilla vai jossain inspiroivassa tilassa? Miten työpaikkasi työympäristössä on huomioitu lempipaikat? Entä onko sinulla lempipaikkoja kotonasi?

Lempipaikan ei tarvitse aina olla suuri paikka tai tila. Se voi yhtä hyvin olla pieni, piilossa oleva tai autenttinen tila. Mutta myös yhtä hyvin jokin julkinen tila, jossa koet voimaantuvasi. Tärkeintä on, että paikka on merkittävä juuri sinulle. Paikka, jossa koet elpyväsi arjen kiireistä tai inspiroituvasi uuden äärelle. 

Tulevaisuuden työympäristöt

Työympäristöt elävät suurta muutoksen aikaa ja erilaisia visioita siitä, millaisiksi tulevaisuuden työympäristöt muotoutuvat on paljon. Puhutaan hybridityöstä, jossa työpiste- ja paikka valitaan työtehtävien mukaan, oli se sitten yrityksen toimistolla tai muualla. 

Korona-aikana moni on tehnyt töitä etänä – niin kotoa kuin mökiltä ja sosiaaliset kohtaamiset ovat olleet vähäisiä. Monet meistä kuitenkin kaipaavat juuri sitä yhteisöllisyyden tunnetta, työkavereita sekä spontaaneja kohtaamisia. 

Tuleeko tulevaisuuden työympäristöistä sitten enemmän kohtaamispaikkoja, joissa henkilöstö viettää aikaa yhdessä ja tapaa työyhteisön jäseniä? Jääkö etätyö pysyväksi työskentely muodoksi, jota jokainen voi hyödyntää vapaasti oman työnkuvan ja työtehtävien mukaan?

Entä toimitilatarve – tarvitsevatko yritykset enää isoja toimitiloja, joissa on työpisteet kaikille. Tuleeko työympäristöistä enemmän showroom- tapaisia tiloja, joissa tavataan sekä asiakkaita että työyhteisön jäseniä. Ja mitä tapahtuu tilojen muunneltavuudelle – tämä tulee varmasti olemaan yksi merkittävä suunnittelun osa edelleen.

Minulla ei ole vastauksia näihin pohdintoihin, mutta mielenkiinnolla seuraan mihin suuntaan yritysten tilatarpeet muotoutuvat. Jos jokin on varmaa niin muutos. Uskon, että yhtä ainoaa ja oikeaa ratkaisua ei ole vaan jokaisen yrityksen tulee pohtia työympäristön merkitystä sekä toimintoja omalle kohdalle sopiviksi, huomioiden henkilöstön toiveet.

Muutama viikko sitten ostin Maaretta Tukiaisen uuden kirjan – Hyvän mielen koti (Tuuma- kustannus 2021). Kirjan lukeminen on itselläni vielä kesken, mutta voin jo nyt sanoa, että tämäkin kirja on ihanan oivalluttava ja inspiroiva. 

Voiko olla niin, että tulevaisuuden työympäristöistä tuleekin enemmän kodin omaisia kohtaamispaikkoja, joissa empatian ja vuorovaikutuksen merkitys korostuu entisestään. Mitä jos työympäristö olisikin suunniteltu erilaisilla henkilöstön lempipaikoilla, jotka tukisivat yhdessä ideointia ja tiimityöskentelyä. Tällainen lempipaikka- työympäristö toimisi myös paikkana, joka kokoaa työyhteisön jäsenet yhteen sekä vahvistaa työyhteisön yhteenkuuluvuutta ja sitä kautta myös yrityskulttuuria.

Inspiroivia kevätpäiviä!

 

 

Annamaija
Jaa postaus
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Vastaa

PetraVeikkola-Annamaija-219
Kirjoittaja

Annamaija

Näiltä sivuilta löydät blogini, jossa kerron tarinoita työstä, luonnon hyvinvointivaikutuksista ja empatian merkityksestä.

Kategoriat

Avainsanat

Uusimmat postaukset

Samankaltaiset postaukset